Bilgilendirme

Tırnak Sorunları

Tırnak hastalıkları ve topallıklar, hayvancılığın en önemli sorunlarından bir tanesidir. Süt veriminde azalma, üremede gecikme, besi performansında azalma ve stresin getirdiği pek çok olumsuz etki ile karşılaşmaktayız. Damızlıktan çıkartılma ya da erken kesime gönderilme ve bazen de ölüm ile sonuçlanabilmektedir.

 

Sığırlarda tırnak uzama hızı, ayda 2-12mm kadardır. Yürüme esnasındaki aşınma ile bu uzamanın giderilmesi beklenir. Bağlı sistemde yetiştirilen hayvanlar yürüyemediği için aşınma olmamaktadır. Ayrıca dar alanlar, yumuşak zeminlerde de aşınma yetersiz olmaktadır.

TOPALLIK

Her bir tırnağa düşen yük dağılımının değişmesi sonucu oluşan, yürürken ağrı duyma ve zorlanma durumlarıdır. Bir tırnakta, ayakta ya da bacakta ağrı varsa, hayvanlar o ayağı kullanmak istemeyeceklerdir. O ayağın yere basma süresi kısalacak ve topallık gözlemlenecektir. Topallıklarda iyi bir gözlem yapılırsa, ağrının yeri kolaylıkla tespit edilebilir.

Topallıklara neden olan tırnak hastalıklarını ve alınması gereken önlemlere kısaca değinelim.

1-Mikrobik nedenli tırnak hastalıkları:
Tırnak hastalıkların büyük bir kısmı mikrobik nedenlidir ve bulaşıcıdır. Ortamda, hastalığa neden olan mikroorganizmaların yaygın olarak bulunması tırnak enfeksiyonlarının görülme sıklığını arttırır. Bakteri ve mantarlar, tırnak dokusunda ve deri üzerinde hastalıklara neden olmaktadır. Ayrıca tırnak üzerinde, yabancı cisim batması sonucu oluşan yaralarda ve aşırı yumuşamış tırnaklarda kolaylıkla, enfeksiyon oluşabilmektedir.


Tırnak hastalıklarının büyük oranını kapsayan, mikrobik nedenli tırnak hastalıklarının önlenmesinde tek etkin yol tırnak dezenfeksiyon uygulamalarıdır.

Tırnak hijyen banyoları, doğru uygulandığında mevcut hastalıkları tedavi eder. Hatta iyi bir tırnak dezenfektanı, yeni oluşacak tırnak hastalıklarını da önler. Drangonhyde Dust tırnak hijyeni için özel olarak üretilmiş, etkinliği kanıtlanmış, uygulanması pratik ve yenilikçi bir üründür. 400 gr ürünü, ambalajı ile birlikte tırnak havuzuna atıldığında, saniyeler içerisinde eriyip, tüm suya dağılacaktır. Tırnak hastalıklarına neden olan hastalık etkenlerinin tamamını öldürecektir.

Haftada 3 uygulama, yeni hastalıkların oluşmasını da önleyecektir. Ayrıca tırnak için özel kozmetik etkiye sahiptir.

Bıraktığı mavi renk ile etkinliğini ve tırnak dokularına nasıl kalıcı olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz.

 

2-Beslenme hataları:
Kolay sindirilen şekerli yemlerin (Mısır, Arpa, Buğday v.b. tahıllar) fazla yedirilmesi sonucunda, işkembe asitliği artarak tırnak hastalıklarına karşı yatkınlık oluşturmaktadır.
Bu tür durumlar için geliştirilmiş Design Rumi Up içerdiği tampon madde kombinasyonu sayesinde, işkembe asitliğini düzenler. Yüksek süt verimli inekler ve besinin son döneminde hayvanlar için, bu durum kaçınılmazdır. Düzenli kullanımda, herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
İşkembede yıkımlanmış olan ve sindirime yardımcı olan canlıları yeniden, çoğalmaları için yeme canlı maya ilavesi tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Yetersiz protein alımı durumlarında ve vitamin-mineral eksikliklerinde (A vitamini, bakır, kobalt, çinko, biotin) tırnak hastalıkların arttığı gözlemlenecektir.

Küflü yemlerin yedirilmesi sonucu (T2 toksin, DON) tırnak hastalıkları sık görülmektedir. Şüpheli durumlarda toksin bağlayıcı ürünler kullanabilirsiniz. Uzun süreli ve yoğun küflerin hayvanlarca alınması durumunda, karaciğer de küf kalıntıları birikecektir. Karaciğeri bu kalıntılardan arındırmak, küfleri bağlamak ve tedavi etmek maksadı ile Phora Milk kullanmalısınız.

3-Diğer nedenler:

Aşırı ıslak ve nemli barınak şartlarında, tırnaklarda beklenen aşınma gerçekleşmeyeceği gibi, mikrobik etkenlerin yaygın olarak bulunmasına neden olmaktadır.
Yanlış tırnak bakımları, uzun süreli ayakta bırakılmaları ve genetik faktörler sayılabilecek diğer nedenlerdendir.

 

Sığırlarda Topallık ve Tırnak Hastalıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir